All kultur går under? - en kulturpolitisk workshop i hållbarhet

Made by Aya

Redan på 90-talet så började många dra och slita i tankar och idéer om hållbarhet. Företag och organisationer i och utanför kultursektorn säger att de jobbar med hållbarhet. Men kan verkligen ett bilföretag vara hållbarhet? Eller svensk gruvnäring som står för över 80% av Sveriges avfall? Och hur står det till med kulturen?

I fem år jobbade Made by Ayas verksamhetsansvarig och konstnär Staffan Hjalmarsson i Gullspångs kommun. Fem märkliga och möjliga kulturpolitiska år.

Med David Karlsson från Nätverkstan som medförfattare släpper Made by Aya en bok om arbetet i Gullspångs kommun. Boken kommer ut senare i vår, men nu kan redan nu få lyssna på utdrag. 

En av slutsatserna är att det går. Kultursektorn KAN driva hållbarhetsfrågor, men delar av den måste tänka och göra om. Och vi måste göra det snabbt. Ekologiska och sociala system går sönder allt fortare. I och utanför Sverige.

På Folk & Kultur 2018 testade vi några tankar tillsammans på en fullsatt workshop. 2019 vill vi gå vidare och tillsammans utveckla några av slutsatserna från boken.


Under workshopen får du:

* lyssna på utdrag från Made by Ayas och Nätverkstans bok

* en kulturpolitisk analys om relationen mellan kulturpolitik och ett systematiskt hållbarhetsarbete

* provköra och utveckla några av de bärande slutsatserna i boken


 Workshopen leds av Staffan Hjalmarsson i samarbete med David Karlsson (medgrundare av Nätverkstan), Morgan Karlsson (verksamhetsansvarig Fisksätra Folkets hus) och Ling Ge (designantropolog i Made by Aya). 

Made by Aya är en produktionsgemenskap i kultur- och samhällsutveckling. Vi är en ideell organisation som bland annat driver Folk Lab. Ett samarbete mellan FabLab Factory från Belgien (som varit med och byggt 50+ maker spaces över hela Europa), Fisksätra Folkets Hus, Fisksätraskolan och förskola och Kids Hack Day (en ideell organisation som har genomfört hacks i över 20 länder tillsammans med barn, unga och gamla). All info på www.madebyaya.org.
 

WORKSHOP
Torsdag 7 februari
Kl. 16.00 - 17.20
Lokal: Hyresvärlden, Munktell Science Park

Arrangör: Made by Aya
Kategori: Hållbarhet, Kulturpolitik