Det personliga är politiskt - och dessutom spelbart

Folk och Kultur

Sedan några år tillbaka är transpersoners levnadsvillkor upplyfta i ljuset och flitigt debatterade i det offentliga. Den tilltagande synligheten och representationen av transpersoner har på kort tid bidragit till ökad förståelse och acceptans. Dessutom har diskriminerande lagar tagits bort ur flera lagtexter. Scenkonsten har en unik ställning i förändringsarbetet, då den kompromisslöst kan gestalta verkligheten för samhällets utsatta och på sikt bidra till att nya bilder och synsätt skapas.

Skådespelaren och dramatikern Aleksa Lundberg har sedan 2014 främst arbetat med att lyfta transpersoners perspektiv och berättelser i sina sceniska verk, bland annat i föreställningen "Flytta på er - jag ska bli fri" som turnerade i Sverige 2016 och "Kung Kristina Alexander" som spelades för fulla hus 2017 på Strindbergs intima teater och som gästspel på Göteborgs stadsteater. Hon är även aktuell som författare med boken “Bögtjejen”.

Under en föreläsning vid Folk och kultur berättar Aleksa om sitt arbete och hur personliga erfarenheter, likväl som brännheta politiska frågor, kan förvandlas till scenkonst vilken -i bästa fall- kan bidra till samhällsförändring. Men går det att göra utan att fastna i den fruktade "PK-fällan"?

Aleksa Lundberg, författare, journalist, skådespelare, regissör