Är Popmusik kultur?

Är Popmusik kultur? Har populärkulturen en självklar plats i Kultursverige och värderas populärkultur utifrån samma kriterier som övrig kultur? Är popmusiken för fördelad? Vad är statens respektive musikindustrins ansvar? Seminariet ”Är Popmusik kultur?” tar avstamp i rapporten ”Maktens Musik” där Svensk Live och Studiefrämjandet Väst beskriver hur offentliga medel inom musiken fördelas och vilka konsekvenser det får för ett levande musikliv. Vår ambition är att seminariet ska klargöra hur och varför fördelningen av offentliga medel till musiken ser ut som det gör och vilka behov av förändring som finns. Seminariet inleds med att Joppe Pihlgren, Verksamhetsansvarig på Svensk Live, kort drar rapporten "Maktens Musik".
 
MODERATOR
Ika Johannesson är musik- och kulturjournalist sedan tjugo år bland annat i DN, P3 och SVT. Tillsammans med Jon Jefferson Klingberg skrev hon reportageboken Blod Eld Död - om svensk döds- och black metal 2011. Hon drev tidningen Sex i fem år och var med och startade magasinet Filter. Idag frilansar hon och syns flera gånger i veckan som programledare för Kulturnyheterna i SVT. Foto: Anna Ledin Wirén
 
INLEDNINGSTALARE
2018 har Joppe Pihlgren avverkat 40 år i popgruppen Docenterna. Arbetat med att utveckla kulturella och kreativa näringar i 20 år. Varit programledare på TV i drygt 10 år (mest motorprogram) ohhh gjort en massa andra saker. Sedan fyra år tillbaka är Joppe verksamhetsansvarig för den ideella organisationen Svensk Live som samlar mer än 200 arrangörer som driver festivaler, klubbar, musikföreningar, nöjesparker, kulturhus etc. Svensk Live arbetar aktivt för att förändra musikpolitiken och anser att också popmusikens alla genrer bör omfattas av offentligt stöd. 2018 kommer Docenterna med sitt 13e studioalbum som heter Kritstrecksränder och Missiler. 
 
PANEL
Tobias Nielsen
http://volante.se/forfattare-och-talare/nielsen/
 
Elin Norquist är chef för Musikplattformen på Musikverket sedan första december 2017. Innan dess så var hon ansvarig för internationell samordning på Kulturrådet, men har också varit verksam som handläggare och projektledare på myndigheten, med fokus på internationalisering och scenkonst. Hon har ett förflutet som producent och verksamhetchef inom den fria scenkonsten och har en konstnärlig bachelor från Dramatiska institutet såväl som en bachelor från Kulturvetarlinjen vid Stockholms universitet. Hon har varit professionellt verksam inom konst- och kulturområdet de senaste tjugo åren.
 
Per Alexanderson är uppvuxen i Hultsfred och en av grundarna till Hultsfredsfestivalen och mer eller mindre aktiv under dess 24 år, bl a som festivalchef.
Har även hunnit med att jobba på SR (med ”Livet är en fest” som kronan på verket), SVT, Malmöfestivalen, en av redaktörerna för Bonniers Musiklexikon, Svensk Live, Music & Event Management vid Linnéuniversitet med mera mera. Älskar reggae, soul, punk, fotboll och promenader. Sedan sex år tillbaka Underhållningschef på Liseberg.
 
Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet sedan mars 2014. Staffan har tidigare varit vd på Scenkonstbolaget Västernorrland och haft chefsposter på bland annat Armémuseum, Naturhistoriska riksmuseet  och varit generaldirektör för Riksutställningar. Staffan Forssell är även styrelseledamot i IFACCA, som är ett globalt nätverk för kulturinstitutioner motsvarande Kulturrådet.
 
Stina Lorentz har under 20 år jobbat som arrangör, producent, projektledare och marknadsföringsansvarig för bland andra Fritz's Corner, Debaser, P3 Live, Manifestgalan, Konstnärsnämnden och Kulturhuset Stockholm. Hon har fått Sveriges radio P3 och Hulstfredsfestivalens eldsjälspris och tillsammans med  kollegor fått till exempel  Nöjesguiden Stockholms pris till Årets nöjesförbättrare. Stina jobbar idag med kommunikation i Strängnäs kommun och som sakkunnig för bland andra Kulturrådet. 
 
Vi bjuder på en lättare lunch. Kom i tid!
 

SEMINARIUM
POPULÄRKULTUR

 
Fredag 9 februari
Kl. 11.40 - 12.40
 
Lokal: Scenkonst Sörmlands Konsertsal

 Arrangör: Destination Eskilstuna och Svensk Live