kulturprogram

#AlsoMe

Daniela Kullman #AlsoMe `The internet is a magical place full of people waiting to be offended by something.’ #AlsoMe is an immersive, funny and relatable theatre piece on how to create yourself on social media. The piece explores norms, performativity and the collective versus the individual on the net. Daniela Kullman has done several pieces on the digitalization of society and done a master exploring identity through social media at Stockholms Dramatiska Högskola. She is a playwright, director and performer. She has written 20 theater plays and been the artistic leader of two theatres; Teater Bristol 2013-2015 and Teater Scenario 2003-2007.

Arrangör: Daniela Kullman scenkonst 

 

Angelina Pavanelli
 

Angelina Pavanelli är en Singer/Songwriter från Eskilstuna som skriver svensk vis-indiepop. Med en kombination av enkla melodier, talande texter och starka popinfluenser sjunger hon låtar med egna ord. Hon fick fina recensioner för sin Debut-EP som GAFFA omnämnde som ’’en inblick i det ungdomligt sköra’’ och med låten Stanna Kvar vann hon senaste Sörmlandsfinalen av P4 Nästa.


Arrangör: Angelina Pavanelli

 

Bach in the Street
 
Vem är du? Vart ska du? Var kommer du ifrån? Klassisk musik möter Streetdance. Semmy Stahlhammer, tidigare förste violinist i hovkapellet och Maele Sabuni en av våra främsta streetdansare möts kring frågor som präglat deras liv. Artisternas föräldrar har flytt folkmord, krig och förstörelse. Både Semmy och Maele är födda i Sverige, de är andra generationens invandrare, den ene har judisk bakgrund och den andra kommer från Kongo. De har under uppväxten talat jiddisch, respektive swahili med sina föräldrar. Båda har satsat på sitt livs passion och därmed blivit bland bland de främsta inom sitt respektive konstnärliga område.

Arrangör: Länsmusiken i Stockholm

 

Barnen från Frostmofjället
 

Berättad med både humor och sång är Barnen från Frostmofjället en föreställning som vi hoppas ska roa och beröra såväl vuxna som barn. Laura Fitinghoffs klassiker om barnen som gav sig av över Frostmofjället mitt i bitande vinter är älskad av generationer. En saga om flykt och hopp som alla kan leva sig in i. Den svenska barnlitteraturens alldeles egna road movie!

 
Arrangör: Teater Västernorrland
 

Besser & Wisser vet bättre

En slapsticksföreställning från 3 år med mycket värme och humor. När Besser och Wisser bygger saker behöver de inga ritningar, för de vet ju ändå precis hur man ska göra… eller? Två vänner jobbar med att bygga saker. Och bygga och laga det kan de, men inte det som chefen vill… De bygger in sig i trassliga missförstånd med bråkiga bollar, envisa katter och vilsna känslor. När chefen skäller som värst har de alltid varandra. Och till slut öppnar sig en helt ny dörr.

Arrangör: Pantomimteatern

 

Foto: Håkan Larsson Foto: Håkan Larsson

BLACK FOREST
 

En resa om frihet och om att våga gå sin egen väg. BLACK FOREST undersöker motsatta krafter och vad som händer med energin som samlas när en inte riktigt passar in. Det handlar om frihet och hemlängtan, om att vara tillsammans och att vara ensam, om att springa mot något eller springa ifrån.
 
BLACK FOREST är skogen som en måste ta sig igenom för att komma till sitt mål. Vem väljer att stanna kvar, vem väljer att gå vidare.
 
Koreografen Mari Carrasco fick sitt genombrott 2012 med den prisbelönta koreografin BARTOLOMEO och hennes senaste publiksuccé GIRLS WILL MAKE YOU BLUSH fick svindlande bra kritik. Samarbetet med Norrdans internationella dansensemble erbjuder en hårresande upplevelse för publiken, som får ta plats direkt intill dansarna på spelytan/scenen

 
Arrangör: Norrdans
 

Caring, carrying

Work-in-progress visning av Caring, carrying. När ett barn är mycket litet kräver det ofta att att bli buret för att vara nöjt – och – ofta att föräldern vaggar, gungar, dansar eller går på tå. Caring, carrying undersöker nyblivna föräldrars rörelsemönster genom att placera en kamera hemma hos familjer med barn 0-6 månader.

Arrangör: Maria Loohufvud och José Figueroa

 

Eskilskällan-vägen in i Eskilstunas historia

Visning och information om Eskilskällans verksamhet. Eskilskällan är ett samarbete mellan arkiv, bibliotek och museer för att sprida kunskap och visa vägar in i institutionernas lokalhistoriska material.

Arrangör: Eskilskällan

 

Fiskaren och hans hustru

Föreställningen bygger på en klassisk folksaga, och i Långsjö teaters tappning blandas den upp med akrobatik, clown, levande musik och det senaste inom dagens miljöforskning. Publiken får följa med på en oförglömlig resa om Östersjön, och vi sitter alla i samma båt...

Arrangör: Långsjö teater

 

FolkUngapatrullen - Vinterfesten

Gitarrmakaren Gittan och hennes gris Lelle bjuder in till en vinterfest fylld av spel, sång och dans men det är något mystiskt som hänt... Följ med på ett spännande och interaktivt musikäventyr som utmynnar i att publiken löser mysteriet, och att alla spelar gitarr. FolkUngaPatrullen riktar sig till barn 4-8 år men alla är välkomna!

Arrangör: Bilda Mitt

 

FRAMTIDENS FILMPRODUCENTER

Visning av filmer skapade av barn, unga och seniorer. Mer information om programpunkten blir antagen. Förutsättningar för ovanstående kulturbidrag Tv-skärmar på lämpliga platser med rullande filmvisning. Vi kan själva hålla med en del TV-skärmar Återkommer med mer info nu när vi vet att vi kan/får delta.

Arrangör: Film i Sörmland

 

Funkiskören

Sedan ett par år tillbaka så har Eskilstuna musikskola och FUB ett musiksamarbete. De är 15 unga vuxna med funktionsvariationer som sjunger och spelar tillsammans i Funkiskören. Dom har ett 20 minuter långt program med blandade låtar som ligger dessa unga varmt om hjärtat. Självklart gör vi detta under ledorden- Gemenskap-för alla!

Arrangör: Eskilstuna kommun/Eskilstuna musikskola

 

Från Nairobi till Rättvik

Paulina, Elizabeth och Fatiyah kommer från Nairobi, Kenya. I sommar ska de resa till Rättvik och vara med på världsmusiklägret Ethno där de ska möta nära hundra nya vänner från hela världen. Följ tjejerna på resan, hör unga musiker från hela världen spela och upplev en del av den magiska känsla som bara uppstår på Ethno - världens häftigaste världsmusikprojekt!

Arrangör: Folkmusikens Hus

 

Föregångerskan
 

I Föregångerskan ser vi Catherine Westling i en ny monolog som med humor och frenesi berättar en historia om kampen för en rättighet som vi ofta tar för givet men som vi idag mer än någonsin måste värna om.
 
Men hur var det i den brinnande kampen för den kvinnliga rösträtten? Vad hände efteråt? Och vad har hänt på de här hundra åren? Med avstamp i professor Christina Florins forskning om den växjöbaserade fysikern Gulli Petrini, en stark kämpe i rösträttskampen, berättas här på ett spetsigt, roligt och eldande sätt historien om nu och då och det som händer där emellan...

 
Arrangör: Regionteatern Blekinge Kronoberg
 

Galdra

Galdra är en folkmusikgrupp med fiol, gitarr och kontrabas. De spelar alltid "där det händer" i Eskilstuna. Allt från galor, Stadshusevent, kyrkor till gator och torg! Med musiken vill denna grupp skapa "Gemenskap-för alla".

Arrangör: Eskilstuna kommun/Eskilstuna musikskola

 

Hur känns det?
 

Hur känns det? är en dansföreställning för barn som berättar om känslor ur ett barns perspektiv. Teater Barda är en modig ensemble vars specialitet har blivit att på ett ärligt och rakt sätt leverera scener ur verkligheten. Scener dom själva varit med och skapat som bygger på den kunskap som bara dom själva besitter, kunskapen om hur det är att vara en person med en funktionsvariation, hur det är att bo på en LSS-bostad, hur det är att inte vara som andra. Scenkonstnärerna i Teater Barda törs själva diskutera och vrida på begrepp som normalitet och störning.

 
Arrangör: Teater Barda / Estrad Norr
 

Jorden runt på 10 låtar
 
"Jorden runt på 10 låtar" är en musikalisk resa med fötterna i svängig musik. Vi vill ge en riktig konsertupplevelse för barnen. Vi tar avstamp bland soulens och funkens hjältar såsom Marvin Gaye, Sly Stone, Prince. Under resans gång, när vi färdas från kontinent till kontinent, influeras vi av dessa kulturer.
 
Ett niomannaband (bestående av såväl män som kvinnor), med bland annat tre blåsare, kommer att få även den tråkigaste aula att gunga. Tillsammans med väldigt svängig musik och en knasig historia, där vi tar oss jorden runt, garanteras barnen en show som de sent ska glömma.

 
Arrangör: Kultur i Halland & Busbandet
 

"Ett gott liv förlänger skrattet"

Josef Törner skriver och sjunger underfundiga texter till överdådiga melodier. Han har beskrivits som en blandning av en glad Ted Gärdestad och en ledsen Magnus Uggla. Genren är naivistisk förhoppningsvisa och har du tur säger han nåt roligt också.

Arrangör: Josef Törner och Kompet

 

Konstprojekt 3:2

Konstprojektet 3:2 består av arton porträttbilder som visas ihop med sina unikt framtagna ljud. Med hjälp av mobilappen Aurasma kan besökarna höra ljuden som är kopplade till respektive bild. Sex av bilderna visas även som film i mobilen. 

Arrangör: Rehnholm PhotoArt

 

Kryptisk sportgymnastik och samtal om normer

Dans och fysisk teater blandas i koreografi av Ida Görsch. Inspirationen kommer från gymnastikens starka tävlingskultur. Duetten följs av ett samtal om normer och stereotyper som råder inom scenkonsten.

Arrangör: Danskompaniet Spinn

 

Kultursalong med Marika Lagercrantz
 
Folk och Kultur arrangerar en kväll i samarbete med Marika Lagercrantz. Mer info kommer inom kort.

 

Lilla stadsmuseet - att bygga en utställning tillsammans med barn

Välkommen på en visning av utställningen Lilla stadsmuseet och ett samtal kring hur utställningen blev till. När vi byggde utställningen ville vi utgå från barnen och få dem så delaktiga som möjligt. Lilla stadsmuseet utgår från att historien är allas. Alla är en viktig pusselbit i berättelsen om Eskilstuna som hela tiden får nya kapitel. Den 6 december 2014 öppnade utställningen på Eskilstuna stadsmuseum och museets besökssiffror ökade dramatiskt. Projektledare var Susanna Pousette Blomé och Åsa Egeld. I uppbyggnaden användes arkiv och föremål på nya sätt för att inkludera fler berättelser och föremål. Barn i olika åldrar och från olika delar av kommunen har valt ut de föremål och berättelser som visas i utställningen. Barnen fick tillträde till museets magasin och delade med sig av sin syn på museets föremål. Barnens val kom sedan att påverka innehåll och formgivning av utställningen. Lilla stadsmuseet är fortfarande ett utvecklingsprojekt som förändras tillsammans med sina besökare.

Arrangör: Eskilstuna kommun

 

Lower East Manhattan Project

Genom att leta i jazzens rötter och låta det sammansvetsas med nya och gamla influenser så skapar LOWER EAST MANHATTAN PROJECT något som förvånar och överraskar publiken ofta genom att noga förklara vad de gör och att involvera publiken. 

Arrangör: Winkir musik och teater

 

"Musiken är fri"

En 20 minuters med elever från Öppen musikskola. Deltagande elever i denna grupp är nyanlända i högstadieåldern som sjunger samt spelar gitarr, djembe, trumset, keyboard. Både andras låtar samt egenkomponerat. Allt under parollen "Gemenskap - föra alla!"

Arrangör: Eskilsuna kommun/Eskilstuna musikskola

 

Ont i själen och överallt - en utställning om psykisk ohälsa

Utställningen Ont i själen och överallt tar sin utgångspunkt i porträttfotografier som föreställer patienter vid Nyköping hospital under 1920-talet. Genom fotografier, föremål och andra ledtrådar lyfts gripande berättelser om patienter vid Nyköpings hospital och Sundby sjukhus fram.

Arrangör: Sörmlands Museum

 

Pimplare från Syrien
 

Per Asp bor i Junsele, en liten tätort i Sollefteå kommun med en befolkning på 895 människor. Den lilla byn har tagit emot 25 flyktingar från Syrien, och nu har Per fått en idé. Han tycker att flyktingarna har för lite att göra och har bestämt sig för att göra något åt det. Han vill ge dem en kurs i pimpelfiske.

Arrangör: Scenkonst Västernorrland AB/Film Västernorrland

  

Pop Up Folkhögskola
 

Vårdinge by Folkhögskola har en pop up dag på Folk och Kultur. Vi vill genomföra "livelektioner"/öppna kunskapsevent där "lyssnarna och åskådarna" kan interagera och delta. Med t.ex. tråghuggning, ekologisk vegetarisk matverkstad, pilflätning, drejning, måleri och ekologisk fröverkstad m.m.

 
Arrangör: Vårdinge by Folkhögskola
 

PRESSKONFERENSEN
 

PRESSKONFERENSEN – ett landsomfattande scenkonstperformance baserad på nobelpristagarens Harold Pinters satir ges lördag 10 februari  kl 12:00 på flera platser runtom i landet. Den nytillträdda kulturministern intervjuas inför öppen ridå. Ett kort möte med ett framtida scenario?
 
Presskonferensen är en del av Folk och Kulturs grand-finale, under konventets sista dag i Eskilstuna. 
Läs mer på: www.presskonferensen.nu 

 
Arrangör: Över hälften av våra 21 regioners länsteatrar samt övriga scenkonsthus i Sverige. På initiativ av Teater Halland.
 

Prova på slöjd – olika tekniker och olika material
 

Hemslöjdskonsulenterna från Sörmlands museum och sörmländska slöjdare handleder och berättar.
Slöjdworkshops med bl.a origami och pappersblommor, sy och brodera smycken av vadmal, slå rep av marasor, tälj i färskt trä, luffarslöjd – gör föremål av metalltråd.

 
Arrangör: Sörmlands Museum, Hemslöjden, m.fl.
 

På andra sidan SWEDE HOLLOW

En kärlekshistoria. En frigörelsehistoria. En historia om tron på allas lika värde. Alla slutar i Amerika. För vad händer med en människa som kämpar, som sätter sitt hopp till något bättre och som enbart möts av fördomar? En historia om när svenskarna befann sig på andra sidan, när ”vi” var ”dom”. En musikteater i projektet Dalateatern goes Folk.

Arrangör: Folkmusikens Hus

 

RADIOMINNEN - kultur i äldreomsorgen - genom regional samverkan!
 

Kan man göra en kreativ och kulturell konkretesering av regional samverkan, inkludering och tillgänglighet? Med musik- och berättarföreställningen "Radiominnen" besvarar vi frågan på ett sätt som visar utvecklingen i Halland när det gäller kultur som resurs i äldreomsorgen.

 
Arrangör: Hallands bildningsförbund
 

Recycle design
 
Eskilstuna Folkhögskolas program Recycle design, som har sina lokaler i återbruksgallerian Retuna,  presenterar hur dem arbetar med återbruk och att skapa föremål och konst av skräp. Läs mer om Recycle design här.
 
Arrangör: Eskilstuna Folkhögskola
 

Sadunära

Sadunära - en interaktiv dansupplevelse Målgrupp: för barn från 6 år Sadunära är en humoristisk dansföreställning som utgår ifrån hur människor kommunicerar med varandra helt utan ord. En höjd hand som hälsning, och ett leende som lockar till ett leende. Dansarna guidar publiken genom föreställningen till levande musik med kontrabas, sång och saxofon. 

Arrangör: ZebraDans

 

Foto: Alexis Rodríguez Cancino Foto: Alexis Rodríguez Cancino

URSÄKTA OSS
 

Vad händer när människor från hela jordklotet samlas och ska lära sig det osystematiska, prepositionsfyllda, sje-ljudsälskande språket svenska?  Ursäkta Oss är en skruvad och humoristisk dansperformance; en totalupplevelse som tvingar dig att möta dina egna föreställningar om identitet, samhörighet och integration.
 
Ursäkta Oss är ett scenkonstverk samproducerat av koreografen Khamlane Halsackda och elva olika parter i turnénätverket Dansnät Sverige.

 
Arrangör: Dansnät Sverige
 

Foto: Patrick Degerman Foto: Patrick Degerman

Viskningar
 

En föreställning om mobbning och allt vad det innebär. UngHästen utforskar hur det är att vara mobbad och att vara den som mobbar. En dag förändras allt för Tobias. Han och hans gäng har mobbat Tony och nu ligger Tony på sjukhus. Det är början till en förändring för Tobias och hans kompisar. Vi får också följa dom som blir mobbade och får se och känna vad mobbning är och konsek- venserna av det. Det är en teater full av musik och rörelse som tar upp ett av dom svåraste ämnena från olika perspektiv och som skapar hopp och tro på förändring. Efter föreställningen arbetar vi tillsammans med ett pedagogiskt efterarbete med temat mobbning. 

 
Arrangör: UngHästen, Västerbottensteatern

Vilket kalas!

Tre skådespelare ska uppträda på ett födelsedagskalas. Men vem är det som fyller år egentligen? Festinbjudan är borta och ingen minns vad det nu var som skulle förberedas för gratulanten. Genom denna specialskrivna föreställning firar vi Finland som fyller 100 år och UusiTeatteri som fyller 15 år. Vi blandar sagor, historia och nutid till en lekfull och humoristisk helhet. För barn och ungdomar från 7 år och uppåt samt för familjer och vuxna. "Den var en av de bästa teatern jag någonsin har sett. Det var allt som gjorde den till en av dem bästa i hela världen, kläderna, räven, björnen, lejonet, hockey och allt annat."

Arrangör: Uusi Teatteri

 

Visor på ackord - en hyllning till kvinnor som jobbat inom svensk industri
 

Visorna och berättelserna i föreställningen är autentiska, då de bygger på djupintervjuer med de som faktiskt var med på golvet. Tina Wilhelmsson har skrivit låtar som tänjer på strukturerna mellan det torrt biografiska och det poetiskt snärtiga. En lysande föreställning som alla borde se.

Arrangör: Tina Wilhelmsson

 

Västerås Sinfonietta – Gershwins Manhattan

Simon Crawford-Phillips, dirigent och piano Margareta Bengtsson, sopran Jazztrio – Mathias Algotsson, piano, Svante Söderqvist, bas, Chris Montgomery, trummor Västerås Sinfonietta Ur Programmet George Gershwin: Rhapsody in Blue, Lullaby for Strings, Girl Crazy Overture, An American in Paris, I got Rhythm m m. Woody Allen älskar sitt New York. I flera av hans filmer får staden en huvudroll, i synnerhet filmen Manhattan, som han ser som en av sina bästa. Den börjar med ett panorama över skyline i skymningsljus, en klarinettdrill som övergår i ett stigande glissando och fram tonar Rhapsody in Blue, en musik som kunde vara skriven direkt för filmen. Gershwins experiment med symfonisk jazz 1924 slog väl ut och verket blev en världshit. Gershwin uruppförde den själv. Idag får vi höra Simon Crawford-Phillips i den briljanta solostämman. Margareta Bengtsson, känd från The Real Group, sjunger några nummer ur Porgy and Bess och pärlor från den sångskatt som är ”The American Songbook”. An American in Paris är ett effektfullt orkesterstycke, minnen från Gershwins korta studietid i Paris. Den musiken finns också i en film med samma namn. I huvudrollen Gene Kelly.

Arrangör: Västmanlandsmusiken

 

Sameblod

Visning av filmen "Sameblod". 

 

Takemusu - Endless Improvisation

Verket är inspirerat av min resa genom Japan, dess traditionella kultur och mötet med människan på den Japanska landsbygden. Genom träning i Zen meditation inser jag det konkreta beviset i vad som gör oss till medmänniskor - kroppen i ständig rörelse. Takemusu bygger på en nomads resa genom världen, och upptäckandet av identitet genom dans.

Arrangör: Marit-Shirin Fogelgren/Dotra Productions

 

The Eye Of The Norm (I normens öga)
 

En dansfilm om frågeställningarna: Vilka har makten i vårt samhälle? Finns det möjligheter för alla att vara delaktiga? Med utgångspunkt i ett "styrelsemöte" har koreografen Helene Karabuda arbetat med en ensemble om sju personer. Resultatet blev dansfilmen The Eye Of the Norm (I normens öga). Avsikten med denna film är, förutom att ge en stark konstnärlig och känslomässig behållning, att framhäva frågeställningar
som är viktiga ur ett demokratiskt och mänskligt hänseende.

 
Arrangör: ShareMusic & Performing Arts

Foto: Mini Gemoll Foto: Mini Gemoll

V/S [versus]

 

Under 2017 producerar Scenkonst Sörmland dansföreställningen V/S [versus]. I föreställningen möter två ball-room dansare, kända från från Let’s Dance, två balettdansare från Kungliga Operan i en virvlande sammansmältning av tåspets och rumba, balett och tango.

 
Arrangör: Scenkonst Sörmland